
2023.05.17. |
A nyúlhúst – sok más alapanyaggal együtt – elfelejtették a magyar háziasszonyok, pedig táplálkozásszakértők szerint a XXI. század fehérjeforrása lehet. Magas (17-20 százalék) a fehérjetartalma, de alacsony (mindössze 6,5-8 százalék) a zsírtartalma és könnyen emészthető. Nem véletlen, hogy már három hónapos kortól fogyasztható, a hazai termelés 30 százaléka jelenleg is bébiételként hasznosul.
A hazai nyúlhústermelésnek csak a 6-8 százalékát értékesítik beföldön
Fotó: Czifrik Katalin
Kimagasló élettani hatásai miatt magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, lisztérzékenység, candida, tejérzékenység, vesebetegség, májbetegség, hormon- és vércsoportdiéta, kismamaétrend, babakonyha, reformtáplálkozás során is javasolható fehérjeforrás.
Mégis csak a hazai termelés 6-8 százalékát értékesítik belföldön. Ezen szeretne változtatni a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely 2017-ben népszerűsítő kampányt indított a hazai nyúlfogyasztás növelése érdekében. A „Nyúl-j bele!” programsorozat keretében várták látványfőzésre és kóstolóra a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok közönségét is.
Bede Róbert, Juráskó Róbert és Szél István
Fotó: Czifrik Katalin
A Nyúl Terméktanácsnak köszönhetően az elmúlt években folyamatosan emelkedett a belföldi értékesítés, ami 2021-ben 778, 2022-ben pedig 746 tonna volt – mondta el Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke. Maga a nyúlágazat is folyamatosan fejlődött, nőtt az előállítás, ami alól kivételt jelent a tavalyi év az energiaválság és a háború gazdasági következményei miatt. A magyar nyúltermelők azonban 2022-ben is 10 335 tonna élő nyulat állítottak elő.
A két hazai vágóhíd a hazai termelés 99 százalékát dolgozza fel. Az exportorientált ágazatbana termelőknek szigorú elvárásokat kell teljesíteniük, hiszen nemcsak az EU-ba, hanem Svájcba is szállítják a magyar nyúlhúst, amely még magasabb minőségi követelményeket támaszt.
Míg néhány évtizede hetente-kéthetente került az asztalra háztájiban előállított nyúlhús, mostanra szinte elfelejtettük ezt az alapanyagot, pedig már minden nagyobb multiáruházban kapható – mondta el Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.
Az ágazatban termelők 100-105 ezer anyát tartanak és évi 4 millió nyulat dolgoznak fel, amelynek több mint 90 százaléka 10-15 országba kerül exportálásra. A legnagyobb piaca az EU, Sájc és Németország, a hazai termelők azonban szeretnék, ha ezt a nagyon igényes terméket a magyar vásárlók is elérnék és minél többet fogyasztanának belőle.
Bede Róbert szerint nagyon fontos a fiatalok gasztronómiai edukálása, mert a jövőben ők fognak etetni minket
Fotó: Czifrik Katalin
Hogy a nyúlhúsból nemcsak pörkölt készülhet, azt Bede Róbert mesterszakács bizonyította be kellemes illatokkal és ínycsiklandozó falatokkal csalogatva a közönséget. Mint mondta,
a „magyaros konyha” nem az, ami piros, szaftos és csípős, hanem ami az itthon megtermelt alapanyagokból készül.
Ezek közé tartozik a minőségi nyúlhús, ami „multikulti” alapanyag, hiszen nagyon sok mindennel párosítható és sokféleképpen elkészíthető.
Forrás:
magyarmezogazdasag.hu