2014.02.11. |

GOP -1.1.1-11-2012-0159
A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ALKALMAZKODÓ GABONAFÉLÉK
BIOTIKUS ÉS ABIOTIKUS REZISZTENCIA NEMESÍTÉSE,
NÖVÉNYVÉDELMÉNEK FEJLESZTÉSE,
VALAMINT AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG NÖVELÉSE
A növény- és vetőmagtermesztésben, valamint az állattenyésztésben egyaránt élvonalat képviselő két mezőgazdasági nagyüzemmel karöltve a két legnagyobb magyar agrárkutató intézmény fogott össze „A klímaváltozáshoz alkalmazkodó gabonafélék biotikus és abiotikus rezisztencia nemesítése, növényvédelmének fejlesztése valamint az élelmiszerbiztonság növelése” című /GOP-1.1.1-11-2012-0159 sz./ pályázat keretében.
Magyarországon az éves gabonatermés 16 millió tonna körül alakul és minden faja kitett a toxikus Fusarium fajok fertőzésének. Ezek okozzák a legsúlyosabb járványokat és a legtöbb élelmiszerbiztonsági problémát is. Nagyon fontos lenne, hogy fogékony fajta ne kerüljön ki a köztermesztésbe. Ehhez a fajtaminősítés folyamatába célszerű lenne a mesterséges fertőzéses módszerek felvétele is.
Ha ez a most 800 milliárd Ft értékű termék akár csak 10 % értékcsökkenést szenved el egy járványos évben, akkor ez nagyjából 80 milliárd Ft növénytermesztési kárt jelent, és akkor a humán és állategészségügyi következményekről még egy szót sem szóltunk.
A jelzett probléma mérséklése érdekében létrejött, 740 millió forintos összköltségű projektet megvalósító konzorcium tagjai:
- Hódmezőgazda Zrt.,
- Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.,
- Gabonakutató Nonprofit Kft és az
- MTA Agrártudományi Kutatóközpontja.
A mezőgazdasági alapanyag termelés minőségén múlik az élelmiszeripar, az élelmiszerellátás és az egész állattenyésztés és húsipar élelmiszerbiztonsága. A toxinok forrása elsősorban a szántóföld, az itt bekövetkező járványok, ezért itt kell megakadályozni a veszélyes toxikus anyagok felhalmozódását.
A globális klímaváltozás legfontosabb következménye a szélsőséges időjárási helyzetek gyakoribbá válása, a növényeknek egyrészt fokozott betegség ellenállóságra van szüksége a nedves évjáratokban, másrészt fokozott szárazságtűrésre a forró, csekély csapadékú években.
A pályázatban érintett molekuláris genetikai-, nemesítési-, rezisztencia- és agrotechnikai kutatás elsősorban a legtöbb problémát okozó fuzáriumra, de néhány más betegségre, valamint a szárazságtűrésre és a télállóságra (búza) is kitér.
A szegedi Gabonakutató Kft. üvegházi előadótermében 2013. december 10-én megtartott bemutató rendezvényén mind a négy érintett cég képviselője szakmai beszámolót adott a témában idáig elvégzett faladatokról, azok konkrét eredményéről és a folytatás további irányairól. A szakmai összefoglalót Dr. Mesterházy Ákos kutatóprofesszortól hallhattuk. A kísérletek eredményei alapján mind a kukoricában és búzában sokszoros rezisztenciakülönbségek vannak fuzáriummal szemben. A védekezési technológiák is jól vizsgáztak. A takarmányozásban a toxinmérések korábbinál gyakoribb alkalmazása már most növelte a takarmánybiztonságot. A kukorica Aspergillus flavus ellenállósága független a Fusarium fajok ellenállóságától, ezért külön kell tesztelni őket. Mindkét növényfaj fajtái és hibridjei között találtunk igen jó ellenállóságú anyagokat.