2017.03.24. |
Vadhús főzőverseny – Versenykiírás
Időpont: 2017. május 5. (péntek)
Helyszín: Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrum
Húsmarha kiállító tér melletti liget
Forma: egyéni, egyfordulós
Regisztráció: 2017. 05. 05. 7.00 – 7.50 – ig.
Tűzgyújtás: 2017. 05. 05 . 08.oo-kor
Időtartam: 0800 – 1200 –ig
Étel zsűrizés: 1200 – 1400
Módszer: „vakbírálat”
Eredményhirdetés: 1400 és 1600 között a központi téren
Kategóriák: 1. Levesek
2. Egyéb bográcsos ételek
3. Sült- és grillezett ételek
A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya az alábbi feltételekkel járult hozzá a Vadhús főzőverseny megrendezéséhez.
- „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett létesítményből származó fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
- „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.” (állatorvosi igazolás vagy vadkísérő jegy)
- „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének és kezelésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
- „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
- „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényzetet kell biztosítani.”
- „A főzést végző magánszemélyek fokozott élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, ezért csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.
Általános feltételek
1. A bográcsos ételek legalább 10 főre készüljenek.
2. Minden étel fő alapanyaga vadhús lehet.
3. Egy versenyző többféle ételt is készíthet
4. A bográcsos finomságok kizárólag nyers, friss húsból készülhetnek
5. A sütött grillezett ételek előkészítettsége – természetesen – megengedett (pácolás stb.)
A versenyművek értékelésének szempontjai és pontozásuk
- A felhasznált nyersanyagok előkészítettsége, darabolásuk stb.
A verseny kezdetekor a zsűri szemléje alapján 0-10 pont - A főzés higiéniája, a környezet, az edényzet és eszközök tisztasága,
rendezettsége. 0-10 pont
- A főzőhely berendezettsége, látványa, a főzés módja.
A versenyző öltözete (összhatás). 0-10 pont
- Az ételek bírálati szempontjai:
(külön zsűri sátorban, kódolt kóstoló edényekben felszolgálva („vakon”)
a.) az ételre jellemző íz-, szín és illatharmónia, fűszerezettség 0-35 pont
b.) a versenymű karakteressége, stílusjegyei és összhatása 0-35 pont
Összes adható pontszám: 0-100 pont
A zsűri a fenti szempontok alapján adott pontszámok összesítését követően kategóriánként hirdet I., II. és III. helyezettet. Pontegyenlőség esetén a zsűri elnöke dönt.
Szakmai egyesületek, szervezetek, de magánszemélyek vagy cégek is ajánlhatnak fel különdíjakat, melyeket szintén a zsűri ítél oda.
Jelentkezési lap
Tisztelt Versenyző!
Felhívom szíves figyelmét, hogy a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezésre kerülő II. Vadhús főzőversenyen (2017. május 5.) az ételeket a mellékelt versenykiírásban megadott kategóriák szerint lehet elkészíteni.
A főzőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért az első 25 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.
Jelentkezési határidő: 2017. március 31.
A csapatok belépő-, és parkoló jegyei 2017. április 20-ig kerülnek postázásra.
Kapcsolattartó: Oláh Ferenc (szervező)
Telefon: (30) 7438-343
Fax: (62) 530-614
e-mail: allattenyesztes@hodmgrt.hu
Várjuk jelentkezését, jó versenyt, szép időt, kellemes időtöltést, jó hangulatot kívánunk!